MEZQUITA'NIN İHTİŞAMI

11.02.2015



Günaydın! Zapt edemediğim saçlarım ve ben güne hazırız :)

İlk yazımda İspanyol kahvaltısıyla ilgili biraz bilgi vermiştim. İşte bu da görüntülü açıklama. 1 dilim kızarmış ekmek, domates sosu, jambon parçaları ve kahve. 

Hava çok güzel, güneşli. Türkiye'deki sevdiklerimize güzel bir sürpriz yapmak istemiştik, birkaç kartpostal aldık ve İspanya PTT'sinden onları gönderdik :) 4 adet kartpostal için 3,60€ ödedik. Güzel bir hatıra oluyor, fırsat bulursanız mutlaka gönderin ki onlar da size göndersin. :)

Artık Mezquita'ya gidebiliriz. Cordoba'nın, tarihi 12. yüzyıla kadar uzanan Büyük Cami'si bir zamanlar İber Yarımadası'na hakim olmuş İslamiyet'in gücünü yansıtır. I. Abdurrahman orijinal camiyi 785-787 yılları arasında yaptırmıştır. Yapı, pek çok mimari formu harmanlayarak yüzyıllar boyunca gelişmiştir. 10. yüzyılda El Hakem döneminde mihrap eklenmiştir. 16. yüzyılda bir kısmı yıkılan caminin ortasına bir katedral inşa edilmiştir. (Kaynak: İspanya Gezi Rehberi-Dost yayınları)

Yaldızlarla süslenmiş Mihrap, Kuran'dan ayetlerle bezenmiştir. Yer döşemelerinde hacıların dizlerinin bıraktığı izler göze çarpar. (Kaynak: İspanya Gezi Rehberi-Dost yayınları)
   
Mihrap

Tavanı taşıyan granit, yeşim taşı ve mermerden yapılmış, çoğu Roma ve Vizigot binalarından getirilen, 850'den fazla göz kamaştırıcı sütun bulunur. (Kaynak: İspanya Gezi Rehberi-Dost yayınları)
   
Kemerler ve Sütunlar

 
93 metre yüksekliğinde bir çan kulesi var. Biz çıkmadık ama şehri tepeden görmek için cüzi bir ekstra ücretle çıkabilirsiniz. Bahçesi çok güzel, Endülüs'ün simgesi olan portakal ağaçlarıyla dolu.





Öğle yemeği için şehrin modern tarafına gittik. Victoria Bulvarı'nda güzel bir pazar yeri var. Birçok tapas dükkanının olduğu bir yer. 4-5 farklı yerden değişik tapasların tadına baktık.

Akşam yemeği için bir aile işletmesi olan Taberna Luque'yi tercih ettik. Garson Antonio, tek başına bütün masalara ayni özeni, ilgiyi göstermeyi ihmal etmeden calışıyor. Eşi Maria ise mutfakta harikalar yaratıyor. Tavşan, müessesenin spesyali, mutlaka deneyin, muazzam bir lezzet...

http://www.tripadvisor.com.tr/ShowUserReviews-g187430-d4222521-r253911584-Taberna_Luque-Cordoba_Province_of_Cordoba_Andalucia.html


Yarın yine yolculuk var. Endülüs'ü Granada ile sonlandıracağız. Cordoba'yı gerçekten çok beğendik, çok keyif aldık. Bu motivasyonla yola devam...

Yorumlar

Popüler Yayınlar