MONTJUIC TEPESİ VE POBLE ESPANOL

19.02.2015

Daha önceki gelişlerimde gitmediğim ama merak ettiğim bir yere gideceğiz bugün, Poble Espanol (Okunuşu: Poble Espanyol, Türkçesi: İspanyol Köyü)

Şehrin güney kısmındaki Montjuic Tepesi'nde bulunan Poble Espanol gerçek bir köy değil, bir tema parkı. 1929 Uluslararası  Sergisi için, İspanyol mimari tarzlarını ve ve el sanatları örneklerini sergilemek üzere kurulmuştur. Sergi sonrası yıkılacakmış ama ziyaretçiler tarafından çok beğenilince yıkılmaktan kurtulmuş, Eyfel Kulesi gibi... İspanya çapında kullanılan 1600 mimari projeden 116 sı bu köyde ziyaretçilere tanıtılıyor. Köyün içinde birçok zanaatkarın eserlerini görmek mümkün. Biz en çok cam atölyesini beğenmiştik. Cam ustaları, 1200-1500 derece sıcaklıktaki camlarla hem gösteri yapıyorlar hem de satış. Üstelik fiyatlar çok uygun, 5€ ya çok cici süs eşyaları alabilirsiniz. Cam ustaları dışında seramik, heykel, Toledo kakmaları,, Katalan espadrilleri gibi çeşitli el işleri de görebilirsiniz. Giriş ücretli ve 12€.

















Montjuic Tepesi'nden bakıldığında kocaman bir kavşak ve 47'şer metre uzunluğunda 2 çan kulesi görülür. Burası Plaça d'Espana yani İspanyol Meydanı'dır. 1715 yılına kadar kavşağın ortasındaki çeşmede halka açık idamlar yapılırmış. 1899'da kavşağın hemen arkasında bulunan boğa güreşi arenası yapılmış ama Katalanlar boğa güreşinden hoşlanmadıklarından alışveriş merkezine dönüştürülmüş. Çan Kuleleri, 1992 Uluslararası Sergisi için sanatçı Ramon Ravento tarafından, Venedik'teki San Marco Katedrali'nden esinlenerek yapılmış.




Kaynak: İnternet

Montjuic Tepesi müzeler, sanat galerileri, lunapark, gece kulüpleri ve Olimpiyat Stadı'nı da barındırır. Olimpiyat Stadı'nın yapımına 1936 yılında başlanmış olsa da İspanya İç Savaşı nedeniyle tamamlanamamış ve 1992 olimpiyatları için yeniden düzenlenmiş. Ünlü sürrealist sanatçı Joan Miro'nun adını taşıyan müzede sanatçının eserlerini görebilirsiniz.  

Bugünkü turumuz bu kadar. Akşam Liverpool-Beşiktaş maçı var. Eve yakın, Rabbit Hole diye bir barda seyrettik. Maalesef BJK 1-0 yenildi, Balotelli attı penaltıdan. Umutlar rövanşa.

Yorumlar

Popüler Yayınlar