FARKLI BİR ETKİNLİK: TAPAS ÖĞRENİYORUZ!

20.02.2015

Gündüz için özel bir programımız yoktu,asıl plan akşama :)


Mercat de St. Antoni diye bir yerel pazar bulduk. Manav, kasap, deniz ürünleri, hazır yemek, giyim her şey var. La Rambla'daki Mercat de Bouqeria gibi turistik değil, böyle yerel pazarları mutlaka bulun gittiğiniz yerlerde bence. Üstelik ev kiraladıysanız ucuza erzak alıp pişirebilirsiniz.



kafam kadar kırmızı dolmalık biberler :))



Midye ve salyangoz çeşitleri



Bu da pişmiş salyangoz yemeği :)



Pazar gezmesinden sonra Paseig de Gracia'da dolaşalım istedik. Burası orijinal binaların, şık mağazaların ve butiklerin bulunduğu bir caddedir. Gaudi'nin ünlü eserleri Casa Mila (La Pedrera) ve Casa Battlo da bu cadde üzerinde yer alır. Bu iki binayı dıştan görüp Sagrada Familia Katedrali'ne kadar yürüyeceğiz.


Casa Battlo ile ilgili bilgileri yine Rehber Mehmet Ali Oğuz'un kitabından alıntılıyorum;


Casa Battlo'yu Joseph Battlo sipariş vermiştir. O dönemler, Barselonalı zenginler arasında en güzel evi yaptırma modası vardı. Birçok zengin bu iş için Antonio Gaudi'yi seçmiştir. Evin tepesindeki haç için Mayorka Adası'ndan getirilen seramikler kullanılmıştır.


Gaudi'nin diğer eserlerinde olduğu gibi bu eserinde de  doğadan esinlenmeler vardır. Öyle ki, Gaudi seramiklerin yarısının rengini açık, yarısını koyu kullanarak güneşin daha iyi yansımasını düşünmüştür. Balkonlarda bulunan maske tarzı çalışma ile Venedik Karnavalı'na gönderme yapmıştır.


Casa Battlo'nun ön cephesi kırılmış seramik parçaları ile kaplanmıştır. Gaudi'nin çok kullandığı bu trencadis süsleme tekniğini Güell Park'ın oturma banklarında da görebilirsiniz.


Casa Battlo

Casa Mila, diğer adıyla La Pedrera, Türkçesi'yle Taş Ocağı, Gaudi'nin Barselona kent mimarisine getirdiği en önemli katkıdır ve sanatçının kendisini Sagrada Familia'ya adamadan önceki son çalışmasıdır. 1906-1910 yılları arasında inşa edilen bina, dönemin yapı ilkelerine aykırı olduğu için şehrin entelektüelleri tarafından şiddetle eleştirilmişti. Mila Ailesi, apartmanın 1. katında oturur. Üst kat, Gaudi Müzesi'ne ev sahipliği yapar. Ürkütücü görünümleri nedeniyle espanta-bruixes yani cadı korkuluğu denilen havalandırma boruları ve bacalarının yer aldığı olağanüstü çatı, rehberli turlarla gezilebilir. (Kaynak: İspanya Gezi Rehberi-Dost Yayınları)



Casa Mila (La Pedrera)


Casa Mila (La Pedrera)

Sırada Sagrada Familia var. Uzun bir yol ama yine de yürüyerek gideceğiz.


Sagrada Familia, nam-ı diğer bitmeyen kiliseden, yapımına başlandığı 1882'den beri 3 mimar geçtiği halde hala bitmemiştir. Önce Vilar adlı bir mimar başlamış kilisenin yapımına, 1 yıl sonra ise Gaudi teslim almış yapıyı. Kilisenin yakınlarında geçirdiği tramvay kazasında ölene kadar, tam 36 yıl boyunca hayatını bu yapıya adamış. Kilisenin ön cephesi Hz. İsa'nın doğumunu (Kutsal Doğum Cephesi), arka cephesi ise çarmıha gerilişini (Çile Cephesi) tasvir eder. Kutsal Doğum Cephesi, Gaudi tarafından tamamlanmıştır. Hz. İsa'nın doğumu ve çocukluğunu tasvir eden figürler yer alır. Çile Cephesi ise Gaudi'nin ölümünden sonra Joseph Maria Subirachs tarafından bitirilmiştir. İki cephe arasında büyük farklar bulunuyor. Kutsal doğum cephesi Gaudi'nin doğa severliğinin ve detaycılığının izlerini taşımakta. Çile cephesi ise daha sert hatları olan ve ürkütücü figürler barındırmakta. İçine girmedik ama dışını gezmek, detayları seyretmek bile yapılan işin inanılmazlığını idrak etmeye yetiyor. Kilisenin inşaatına şu an halkın desteği ve bağışlarla devam ediliyor, 2016 yılında açılması planlanıyor. Gaudi de bu kilisenin mahzenindeki bir şapelde yatıyor.


 

Sagrada Familia-Kutsal Doğum Cephesi

Bu akşamı heyecanla bekledik çünkü çok keyifli olacağını düşündüğümüz bir etkinliğe katılacaktık. Düşündüğümüz gibi de oldu gerçekten. Trip4real.com dan bulduk bu etkinliği. 2 genç, misafirlerini evlerinde ağırlıyor ve onlara tapas yapmayı öğretiyor. Ev sahiplerimiz genç bir çift, Christina Katalan, Guillermo ise yarı Fransız yarı İsveçli. Son 1 yıldır evlerinde bu etkinliği gerçekleştiriyorlarmış. Karşılıklı kültür alışverişine imkan sağlıyor ve çok keyifli vakit geçiriliyor. Bizim dışımızda evde Macar bir öğretim görevlisi ve Çek anne-kız vardı. Çok eğlendik! Birbirini hiç tanımayan 7 kişi, 5 saat boyunca yemek yaptık, sohbet ettik, kahkahalarla güldük. Müthiş bir geceydi.


       

Ev sahiplerimiz Christina ve Guillermo

     

Yardımcı şeflerimiz Müge & Emrah 

     


      

Ekip çalışıyor :)

Yedik, içtik, güldük, eğlendik. Bu etkinliği Barselona'ya gidecek olanlara kesinlikle tavsiye ederim. 

Bu linkten detayları inceleyebilirsiniz: http://www.trip4real.com/users/5899/
Burda da tripadvisor yorumları var; https://www.tripadvisor.com.tr/Attraction_Review-g187497-d6215809-Reviews-Barcelona_Slow_Travel-Barcelona_Catalonia.html#mtreview_350109520





Yorumlar

Popüler Yayınlar